18. syyskuuta 2016

7 X TIP FOR EXAM WEEK

Syksyn ensimmäinen koeviikko tekee jo tuloaan - ainakin mulla se alkaa ensi torstaina. Nyt olisi siis loistava aika jakaa mun vinkit tänne. Toivottavasti tästä on hyötyä jollekin!

Ensinnäkin, mä en ole mikään panostaja koulun suhteen, tavoitteita mulla kuitenkin oon ja opiskelen juuri sen verran kuin itse haluan. Mun ei tarvitse saada kymppiä, mutta esimerkiksi 7 on yleensä mulle jo niitä huonoja numeroita - paria ainetta lukuun ottamatta. Yläasteen vedin läpi hyvillä numeroilla (keskiarvo oli reilu kahdeksan) ja lukion alussa kokeisiin lukeminen vaatii multa opettelua. 

1. Kuuntele ja keskity tunnilla

Ainakin omalla kohdallani käy helposti niin, että jos aihe ei kiinnosta, niin kaivan puhelimen esille tai surffailen koneella sivustoilla jotka eivät liity aiheeseen. Muista kuitenkin, että tunnilla on kuitenkin oltava, joten miksi et käyttäisi aikaa hyödyksesi. Kokeeseen valmistautumisessa auttaa tosi paljon, jos tietää asiasta jo jotain ennen viimeistä iltaa! 
.
2. Aloita lukeminen ajoissa

Aihealueet ovat laajoja ja usein koealueena onkin koko kirja, jossa on helposti pari sataa sivua. Vaikka kirjan ehtiikin lukea hyvin yhdessä illassa, ei aihetta kuitenkaan sisällä niin lyhyessä ajassa. Etenkin kielissä, jossa sanoja on satoja, kannattaa opettelu aloittaa (tai ainakin edes yrittää) jo pari viikkoa aikasemmin - yhden kappaleen opettelemiseen menee vain hetki!

3. Suunnittele

Suunnittele ennen koeviikkoa mitä teet ja milloin teet. En sano, että tee minuuttiaikataulu, vaan mieti pään sisällä minkä verran luet minäkin päivänä. Näin vältyt siltä, että johonkin kokeeseen ei jää yhtään lukuaikaa. Mieti myös, mitkä aineet tarvitsevat enemmän panostusta, ja mihin riittää se viimeisen illan kertaus.


.
4. Löydä oma tapa

Kaikki oppivat omalla tavallaan. Jotkut tykkäävät vaan tankata kirjaa, jotkut tekee muistiinpanoja ja monella on joku oma tyyli. Kielissä voit sanaston opettelun lisäksi myös kokeilla kuunnella erilaisia ohjelmia kyseisellä kielellä - tämä ei ehkä englannissa enää toimi, korkean tason vuoksi. Mieti, mikä on se sun ikioma tapa, jolla opit parhaiten!

5. Vaihtele opiskeluympäristöä

Mikään ei ole tylsempää, kuin viettää tuntikausia pöydän ääressä istuskellen. Ota kirjat kainaloon ja suuntaa lähikahvilaan. Myös esimerkiksi kahvilassa työskentely on paljon motivoimpaa, sillä omasta mielestäni on aivan turhaa lähteä kahvilaan katsomaan Netflixiä. Siellä ainakin saa hommat tehtyä. Jos omistat kylpyammeen, täytä amme kuumalla vedellä ja heitä sekaan hyväntuoksuista vaahtoa, nappaa kirja mukaan ja opiskele - toimii!
.
6. Rentoudu

Vaikka lukemista olisikin paljon, älä vietä koko päivää nenä kirjassa. Esimerkiksi urheileminen piristää huomattavasti ja vie ajatuksen muualle. Opiskelu on myös tehokkaampaa, jos pitää taukoja välissä. Sovi vaikka kaverin kanssa, että menette yhdessä lounaalle koulun, kokeen tai opiskelun jälkeen!

7. Älä stressaa

Tämä on ainakin omasta mielestäni se tärkein ohje. Erittäin moni stressaa kokeista aivan liikaa, jonka vuoksi koeviikko tuntuu entistäkin rankemmalta ja kaoottisemmalta. Ole luottavaisin mielin, aivan varmasti ehdit lukea tarpeeksi, ja aivan varmasti osaat tarpeeksi hyvin. Muutenkaan yhden lukion kurssiarvosanan painoarvo ei tulevaisuudessa ole merkittävä. Älä kuitenkaan vedä ihan leikillä koeviikkoa, mutta luota siihen, että hyvin se menee!

Toivottavasti tästä oli hyötyä jollekin ja tsemppiä tuleviin kokeisiin! 

4 kommenttia:

  1. Tosi kivoja vinkkejä, ja mulla kans toi stressistä eroon pääsy on ihan ehdottomasti tärkein juttu muistaa! :D

    http://thatsentirelyoriginal.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep! homma helpottuu heti, kun stressitaso ei ole ihan huipussa!

      Poista
  2. Tosi hyviä vinkkejä 😊Blogisi vaikuttaa tosi kivalle.
    Dreamsofmylife98.blogspot.fi

    VastaaPoista

Asialliset kommentit ovat tervetulleita! ♥